Coaching met paarden
Therapeutisch werken met paarden leidt tot meer rust, stabiliteit en lichaamsbewustzijn bij de te begeleiden persoon. Het paard heeft een positieve, stimulerende werking zowel op lichamelijk als op psychisch vlak omwille van hun hypersensitiviteit, eerlijkheid en spiegelend karakter. Ze stimuleren de prikkelverwerking, nodigen uit om angsten te overwinnen en helpen om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Vanuit de sensorische integratie biedt het paard een waaier aan verschillende en gedoseerde zintuiglijke prikkels waardoor de mogelijkheid ontstaat om met de persoon met autisme te werken aan een positief ontwikkelingsproces.
Naast de sensorische ondersteuning hebben paarden nog een andere belangrijke eigenschap. Vanuit hun non-verbale communicatie houden ze ons een spiegel voor. Ze helpen om in het hier en nu emoties te lezen van de persoon die voor hen staat en hebben een intuïtieve reactie die zich aanpast aan een andere of betere toenadering. Hierdoor zijn ze niet alleen een grote steun voor de begeleider maar door hen in te schakelen bij personen met autisme worden vele drempels weggenomen en krijgen zij groeikansen.
Met deze visie in het achterhoofd streeft ZintASS naar 2 fasen in de begeleiding op maat van de persoon. In fase 1 werken we naar een innerlijke, sensorische basisrust zodat de persoon met autisme of met zintuigelijke gevoeligheden en de brus (broer en zus) terug ruimte krijgt voor positieve ontwikkeling. Eens de basis is gezet, stappen we over naar fase 2 waar er stap voor stap wordt gewerkt aan thema’s of vaardigheden.
Voor de persoon met autisme of met zintuiglijke gevoeligheden:
- Het komen tot ontspanning en rust
- Ontwikkelen van een positief zelfbeeld
- Ontwikkelen van meer zelfvertrouwen
- Het komen tot zelfreflectie
- Leren omgaan met stress en overprikkeling
- Gevoelens leren herkennen
- Leren omgaan met frustratie en boosheid
- Verwerken en omgaan met de diagnose(s)
- Omgaan met dwangmatig gedrag
- Omgaan met angsten
- Grenzen leren stellen
- Assertiviteit
- Omgaan met dagelijkse situaties
Voor de brus:
- Het komen tot ontspanning en rust
- Omgaan met stress
- Gevoelens leren herkennen
- Leren omgaan met frustratie en boosheid
- Meer ontwikkelen van zelfvertrouwen
- Ontwikkelen van een positief zelfbeeld
- Grenzen leren stellen
- Assertiviteit
- Het verwerken en verkennen van het autisme of zintuiglijke gevoeligheden van hun broer of zus
- Bouwen naar een positieve brusrelatie